Continue versus intermitterende voeding op de IC

Heel lang dachten artsen dat je ernstig zieke kinderen op de Intensive Care (IC) zo snel mogelijk moest bijvoeden. Het tegendeel is waar, blijkt uit internationaal onderzoek van het Erasmus Mc-Sophia Kinderziekenhuis, het Stollery Kinderziekenhuis in Edmonton en UZ Leuven.

Vroege infuusvoedingvoeding is onnodig, zelfs schadelijk voor het herstel. ‘Vervolgonderzoek moet uitwijzen of vasten het herstel juist kan versnellen’, vertelt Kinderartsintensivist Sascha Verbruggen.

Korte periodes van vasten blijken in de praktijk heilzaam in ziekte en gezondheid. Ze activeren een zelfreinigingsactie in de cel. Maar hoe zit dat bij ernstig zieke kinderen? Nu voeden we het merendeel van deze kinderen op een IC 24 uur per dag in de maag of via een infuus. Maar gezonde kinderen eten ook niet 24 uur per dag en zeker niet ’s nachts! Daarom hebben we samen met Leuven een nieuwe studie bedacht. In deze studie gaan we de gezondheidssituatie van kinderen vergelijken tussen kinderen die 24 uur continu gevoed worden en kinderen die pas na een week infuusvoeding krijgen. Ook hebben we bedacht dat we die laatste groep in deze periode ’s nachts niet voeden. Zo willen we ontdekken of het dagelijks vasten van zieke kinderen voor sneller herstel zorgt.

Gerelateerd nieuws:

Nieuwe website Sophia Fonds!

Welkom op de nieuwe website van Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds!
LEES MEER