Historie

De Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds bestaat al meer dan veertig jaar en beschikt over een eigen vermogen waarvan de oorsprong ligt in de verkoop van het oude Sophia Kinderziekenhuis aan de Gordelweg in Rotterdam. Dit laatste gebeurde in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Het Fonds heeft als doelstelling te investeren in wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Historie Sophia Kinderzoekenhuis

Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis
Al jaren verrichten de specialisten en onderzoekers van het Sophia baanbrekend werk. Zij verleggen grenzen op het gebied van onderzoek, onderwijs en zorg. Hierdoor groeit de kennis over het voorkomen of beter behandelen van ziekten. Regelmatig is het Sophia het eerste ziekenhuis waar nieuwe behandelmethoden, onderzoeken en apparatuur worden toegepast. Het kinderziekenhuis is toonaangevend en behoort op het gebied van zorg en onderzoek tot de absolute wereldtop. Dit blijkt ook uit de vele wetenschappelijke publicaties in magazines als Nature Medicine, The Lancet en The British Medical Journal.

Subsidieverstrekker
De overheid en zorgverzekeraars dragen in belangrijke mate bij aan de financiering van behandelingen. Maar voor een optimale begeleiding van patiƫnten, onderzoek naar oorzaken van ziekten en nieuwe behandelmethoden is aanvullende financiering nodig. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds. Jaarlijks worden alle (aankomend) medici van het Erasmus MC-Sophia uitgenodigd een subsidie aan te vragen voor wetenschappelijk onderzoek. Een onafhankelijke internationale commissie van gerenommeerde artsen beoordeelt de aanvragen. Het bestuur honoreert elk jaar een aantal aanvragen. Hierdoor wordt het ziekenhuis in de gelegenheid gesteld innovatief en vaak baanbrekend onderzoek te verrichten. Dit resulteert niet alleen in de beste zorg voor de kinderen, maar maakt soms ook de weg vrij naar Europese Subsidies.