Opening Kinderhersenlab

28 jun 2022

Het eerste Kinderhersenlab van Nederland is zaterdag 25 juni feestelijk geopend door het Erasmus MC Kinderhersencentrum. Het lab geeft meer zicht op de ontwikkeling van kinderen met aandoeningen aan het hoofd, hersenen en zintuigen. Doel is hen betere zorg op maat te geven.

Het Kinderhersenlab brengt de ontwikkeling van kinderen met een hersenaandoening beter in kaart. In de drie verschillende kamers van het lab doen kinderen IQ-, spraak- en beweegtesten. De testen maken deel uit van een parcours vol spelletjes en opdrachten. Zo verzamelen we spelenderwijs veel gegevens over hersenaandoeningen bij kinderen. De resultaten uit het lab gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van onze zorg.

In het Kinderhersenlab komen kinderen met veel verschillende hersenaandoeningen. Zij kampen vaak met dezelfde soort problemen zoals spraak-, beweeg-, of gedragsproblemen. Door op een gestructureerde manier gegevens te verzamelen in het Kinderhersenlab kunnen we onderzoeken hoe deze problemen ontstaan en hoe we ze het beste kunnen behandelen.

Bij ons staat de ervaring van het kind altijd centraal. Het Kinderhersenlab is daarom kindvriendelijk ingericht en metingen doen we altijd zoveel mogelijk spelenderwijs. Ook ontwikkelen we momenteel een speciaal digitaal kinderpatientendossier, genaamd ‘het Zelfportret’. In deze app kunnen kinderen hun resultaten uit het Kinderhersenlab achteraf zelf terugkijken. Het prototype van het Zelfportret ligt al klaar en we hopen deze snel te kunnen produceren. Zo gebruikt het Kinderhersenlab de nieuwste innovaties om kinderen actief te betrekken bij hun ei

gen zorg.